Beheerswerken in het natuurgebied

Vorige week voerde het Limburgs Landschap beheerswerken uit in natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd. Deze keer bestond de opdracht erin om de verspreiding van de reuzenbalsemien tegen te gaan. Deze plant is een exoot (afkomstig uit de Himalaya) en een invasieve soort: binnen de kortste keren staan ze overal en kan er niets anders meer groeien.

llza10

De reuzenbalsemien kan tot 2 meter hoog worden!

llza13

Ze heeft een holle stengel en kan gemakkelijk doormidden geslagen worden

ll2

Helaas waren er ook netels, die het werk bemoeilijkten

llza9

Missie geslaagd: nu maar hopen dat andere plantjes snel hun plek innemen…

 

Groetjes uit Negenoord-Kerkeweerd,

Sarah

 

 

 

24 gedachtes over “Beheerswerken in het natuurgebied

 1. Jullie hebben een mooi werkje gedaan! In de omgeving van Aken is men enkele jaren geleden met deze Indisches Springkraut systematisch uit te trekken, en weg ermee. Nu staan er nog bitter weinig, gelukkig, zo kan het inheemse springkruid (zo wordt deze plant hier genoemd, dan letterlijk vertaald hé) opnieuw groeien en bloeien.

  Geliked door 1 persoon

 2. De reuzenbalsemien is nochtans een goede hommelplant. En vanwaar die afkeer voor exoten? Ik denk dat het een een kwestie is van werk hebben en werk houden. De Amerikaanse eik moet er uit, de Amerikaanse vogelkers, Japanse duizendknoop. Ganse ploegen van de gemeente houden zich daarmee bezig. Studiegroepen, allerlei bureau’s: die verdienen hun geld, want de burgers weten toch niet waarover het gaat.

  Maar wat als we het nu eens doortrekken naar mensen? De Europeanen die naar Amerika trokken? De Nederlanders die naar Zuid-Afrika trokken, de moslims die naar hier komen. De Mexicanen die naar de VS willen?
  Maar als het over mensen gaat moeten we toegeeflijk zijn. Waarom dan niet voor planten? ,
  Ludo Zanders, Velt Maasoeter

  Like

  • De reuzenbalsemien staat op een lijst van de Europese Commissie met ongewenste soorten waarvan de verspreiding voorkomen moet worden. Er zijn dus heel wat mensen die erover nagedacht hebben waarom deze plant bestreden moet worden…

   Like

 3. Het is jammer dat hij zo invasief is en zoveel ruimte inneemt. Het is een eenjarige, maar als er door de springbalsemien niks anders meer groeit, kalft het ook de oevers af. Dus ik begrijp het wel.
  Maar voor de hommels en bijen blijft het spijtig, zeker nu de bloei begint.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s