In het spoor van de bever

Zondag trokken we erop uit met het Limburgs Landschap: er werd een beverwandeling georganiseerd in Negenoord-Kerkeweerd. Het weer deed alvast zijn duit in het zakje: er kwam een stralend zonnetje te voorschijn.

Met dit mooie weer is de opkomst groot: er zijn zo’n 60 gegadigden. Met twee gidsen trekken we het natuurgebied in. We zien al meteen sporen van de bever: hier heeft hij al enkele boomstammen omgeknaagd.

2018_03D 037.JPG

De bevers in dit gebied werden oorspronkelijk in de jaren ’90 door ARK uitgezet aan de Nederlandse zijde van de Maas. Inmiddels hebben deze dieren en hun nazaten ook in Belgisch-Limburg een onderkomen gevonden.

2018_03D 044.JPG

De bever is het grootste knaagdier van Europa. Ze gebruiken de schors, twijgen en blaadjes van de omgeknaagde bomen als voedsel en het hout om een dam of een burcht mee te bouwen. Dit dier heeft zijn tanden hard nodig!

2018_03D 065

Hieronder zie je een beverburcht. De burcht bestaat uit een natte kamer en een droge nestkamer. De ingang bevindt zich onder water, onbereikbaar voor roofdieren. Een dam is in dit geval niet nodig omdat het waterpeil voldoende hoog is. Terwijl we vlakbij de burcht uitleg krijgen over dit prachtige dier, verschuilt het zich onder de takken. Hopelijk storen we hem niet te zeer.

2018_03D 082

De bever zelf zal je natuurlijk niet in levenden lijve zien op zo’n wandeling; daar kom je wellicht best ’s ochtends of ’s avonds nog een keer voor terug. Toch was het een interessante, leerrijke wandeling.

2018_03D 083

Op de terugweg lopen we nog even richting uitkijktoren. We zien onderweg warempel nog een vos naar een troep ganzen rennen! Die is waarschijnlijk opgeschrikt door de tweede groep die door het gebied aan het struinen is. Wat een afsluiter…

2018_03D 090

Nog even van het uitzicht genieten en dan — met 6 km in de benen en na het bijtanken van véél buitenlucht — keren we moe maar voldaan huiswaarts.

De wandeling was een succes!

Groetjes uit Stokkem,

Sarah

_____

Meer activiteiten van het Limburgs Landschap vind je op:

http://www.limburgs-landschap.be

26 gedachtes over “In het spoor van de bever

 1. Ik was vorige zondag bij ons in de Kevie aan het wandelen, ook daar worden er soms bevers gezien
  Ik heb je toegevoegd bij mijn favorieten …. het is zo mooi vertoeven bij jou

  P.S. weer lukt het me niet om met mijn skynet adres bij jou te reageren , jammer. Dan maar weer zonder proberen. Ben wel benieuwd of je me ergens met skynet adres terug vindt in de spam

  Liked by 1 persoon

  • We zijn het dier 1 keertje tegen gekomen tijdens een avondwandeling. Het was al donker en hij was rondjes aan het zwemmen. Toen hij ons opmerkte sloeg hij met zijn staart alarm op het water en hebben we hem maar gerust gelaten. Toch wel bijzonder om te zien (of te horen in dit geval)

   Liked by 1 persoon

 2. Pingback: Reigerkolonie | Low Impact Vacation Entertainment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s