Stokkem, korversstadje aan de Maas

Stokkem (BE) was vroeger een belangrijk centrum voor de vlechtnijverheid met veel mandenvlechters en zelfs een korversschool waar men het ambacht kon leren. Hoewel dit oude beroep veelal teloor ging door industriële ontwikkelingen, wordt het ambacht er in ere gehouden. Zo is er het vlechtmuseum in Maascentrum De Wissen, worden straten geregeld versierd met gevlochten manden en wissen*, zijn er straatnamen als de Mandenstraat en de Struipstraat**, en verschillende beelden, plakkaten en een muurschildering die verwijzen naar mandenvlechterij. Stokkem is erg trots op zijn verleden!

In juli en augustus kan je er bovendien iedere zondag naar de smokkelmarkt, een gezellige markt met streekproducten en diverse activiteiten (bv. een artiestenparade en rommelmarkt op 12/8, een wandeling met gids in de uiterwaarden op 19/8,…). In het gerenoveerde stadhuis kan je de reuzen van Stokkem bewonderen en is er een tijdelijke tentoonstelling over ‘Stokkem, stad der Vlechters’ (zie foto’s). De komende weken staat er nog meer op het programma: er zijn de Stokkemse Fiëste (van 11 tot 15 augustus) met BBQs en optredens in de verschillende cafeetjes en de Boyerfeesten  (op 18 en 19 augustus)! Zeker eens een bezoekje waard!

Groetjes en een fijn weekend,

Sarah

_____

Meer info: http://www.toerisme-dilsen-stokkem.be

*wissen = scheuten van de wilg

** struipen = het schillen van wissen

15 gedachtes over “Stokkem, korversstadje aan de Maas

  1. Limburg heeft zoveel mooie plekjes om te ontdekken, Vroeger gingen we soms op vakantie in Limburg, Maar het is intussen al veel te lang geleden dat ik nog ik die heerlijke provincie was,

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie