Pinksterprocessie

Deze Pinkstermaandag staken we de Maas over om een knutselwinkeltje te zoeken in Papenhoven (NL). Mijn moeder had over het winkeltje gehoord en wilde graag weten waar het lag.

pinksteren1

We wandelden eerst even langs de Maas…

pinksteren6

… en staken de grens over met het voetveer tussen Rotem (BE) en Grevenbicht (NL). Tijdens de wandeling langs de Maas hoorden we al muziek uit Beeg komen, dus we waren wel nieuwsgierig wat er nog te doen was.

Het winkeltje was moeilijk te vinden, maar na enkele aanwijzingen van behulpzame inwoners zijn we er uiteindelijk toch beland. Daarna trokken we richting muziek. Bij de Sint-Catharinakerk was er een Pinksterprocessie!

pinksteren5

We zagen maar liefst twee fanfares: Harmonie St. Cecilia en de Koninklijke Harmonie Aurora, gevolgd door Schutterij Eendracht. Allemaal keurig uitgedost!

pinksteren3

Het was een feestelijke optocht en een leuke verrassing voor ons. Een Pinksterprocessie hadden we eigenlijk nog nooit gezien. Hebben jullie dit al vaker gezien?

Groetjes uit Grevenbicht-Papenhoven,

Sarah

 

32 gedachtes over “Pinksterprocessie

 1. Neen hoor, wij moeten het hier in Antwerpen doen met ‘de Sinksenfoor’, en waar die moet staan, daar kunnen ze aardig wat ambras over maken hier in A
  Zalig die processie. Blij dat we er virtueel mochten bij zijn..

  Liked by 1 persoon

 2. In zuidelijker landen heb ik wel eens een processie voorbij zien komen. In Nederland geloof ik nog nooit. Of wacht eens…. Toch! Een maandje geleden op Texel (of all places), iets in het kader van Pasen geloof ik. Wat ik geweldig vind is die fanfarecultuur in Limburg en, wellicht, Brabant. Wij hier in het noorden hebben natuurlijk ook fanfare’s en corpsen, maar dat heeft lang niet het belang van die in het zuiden. Heeft België of Belgisch Limburg een fanfarecultuur?

  Like

  • In Belgisch-Limburg alvast wel! In Stokkem hebben we twee fanfares ‘De Boch’ (Harmonie St. Cecilia) en ‘De Slaai’ (St. Elizabeth). De naburige Koninklijke Harmonie St. Cecilia uit Rotem heeft zelfs vorig jaar het Vlamo Open Harmoniekampioenschap 2017 gewonnen en mag komende zaterdag meedoen met het Europees Kampioenschap (Meer info: http://www.harmonierotem.com)!

   Liked by 1 persoon

 3. En of dat ik daar ervaring mee heb. Er waren destijds twee processies te Stokkem. Als drie-jarige kleuter was dat de eerste ervaring: bellemannetje! Je mocht vooraan lopen en constant met een belletje rinkelen. Enkele jaren later werd je bevorderd tot pagemannetje: de helper van een ridder! Een héél speciaal kostuum en je voelde je dan zoveel groter dan die kleine bellemannetjes. En mijn vader mocht met andere mijnwerkers, in werkkledij, het baldakijn dragen waaronder de pastoor met de monstrans. Regelmatig werd halt gehouden om te bidden. oa aan het huis van Peter Rutten en dan werden gebeden gezegd in het Latijn. Dan moesten we op onze knieën gaan zitten. Die processie zorgde in ons dorp voor veel beweging: weidebloemen en rozenblaadjes op de weg, de meisjes met engelenvleugeltjes, allen samenkomen aan de kleuterschool (waar Rune nu muziekles volgt) De hele verhuis van klederdracht, van zolder naar onder. Het was een hele bedoening. En dan kwamen we aan op de Stadsgraaf en daar kwamen dan die Nederlanders langs, die over het veerpont naar België kwamen. En dan stopten die en haalden hun fototoestel boven: wat voelde ik me bekeken! Ik heb er daarna niet meer aan mee gedaan.
  Ludo Zanders

  Liked by 1 persoon

 4. processies zijn er hier en daar nog wel, maar van een Pinksterprocessie heb ik nog nooit gehoord..

  hier in de gemeente was er een driejaarlijkse processie, maar daar gebrek aan figuranten is die definitief afgeschaft

  groeten

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s