Literatuurquiz

Dit keer een blog over quizzen. Met ons team Missing Link doen we regelmatig mee aan quizzen in de buurt: gemakkelijke (D-E) tot  behoorlijk moeilijke quizzen (C-niveau). De allermoeilijkste niveaus (A-B) zijn voorlopig niet aan ons team besteed. Elk teamlid heeft zijn eigen specialiteit/interessedomein waarin hij zich verder verdiept. Eén van mijn domeinen – en het domein waar ik het meest plezier aan beleef – is literatuur. Vorige week mocht Missing Link op Quizarchief.be de wekelijkse literatuurquiz verzorgen. Zowat iedere quizzer in Vlaanderen zit op dit forum: hier kan je quizzen online naspelen, wekelijks je kennis testen inzake geschiedenis, kunst, aardrijkskunde, enz. Om niet te zeggen dat we toch wel wat nerveus waren…

Hieronder kan je zelf onze vragen eens beantwoorden. Uiteraard zitten er enkele persoonlijke favorieten tussen.

LITERATUURQUIZ 5/2/2018

VRAAG 1

De HBO-succesreeks ‘Big Little Lies‘ (met Reese Witherspoon en Nicole Kidman) is gebaseerd op een novelle van deze Australische schrijfster. Andere werken van haar hand zijn Drie wensenHet geheim van mijn manNog één keer feestBijna echt gebeurd en Wat Alice vergatWie?

 1. Karin Slaughter
 2. Nora Roberts
 3. Tatiana de Rosnay
 4. Liane Moriarty
 5. Geen antwoord

VRAAG 2

Een klassieker. Wie is de schrijver van ‘A Clockwork Orange’ (1962), dat in 1971 meesterlijk werd verfilmd door Stanley Kubrick?

 1. Aldous Huxley
 2. Anthony Burgess
 3. George Orwell
 4. H.G. Wells
 5. Geen antwoord

VRAAG 3

Deze Pools-Belgische is filosofe, tv-maker en schrijfster. Ze ontving in 2017 de Debuutprijs voor haar roman Een soort van liefde. Ze is echter vooral bekend door het programma Wanderlust (2016-2017) op Canvas, waarin ze filosofische gesprekken voert met prominente kunstenaars, wetenschappers,… Zo werden onder meer Connie Palmen en Youssou N’Dour geïnterviewd. Wie?

 1. Maja Wolny
 2. Dorota Masłowska
 3. Alicja Gescinska
 4. Grażyna Plebanek
 5. Geen antwoord

VRAAG 4

Vorige week was het in Nederland en Vlaanderen poëzieweek. Wie schreef het Poëziegeschenk 2018? Enkele dichtbundels van deze auteur: Obsidiaan, Nieuwe Sterrenbeelden, Wij totale vlam, Zing Zing en Koor. Ook van zijn hand: het bekroonde Tongkat en het lijvige Zwerm (waar ik al vijf keer opnieuw in ben begonnen…)

 1. Peter Verhelst
 2. Tom Lanoye
 3. Stefan Hertmans
 4. Erwin Mortier
 5. Geen antwoord

VRAAG 5

Een korte vraag. Welk duo wacht ook alweer op Godot?

 1. Athos en Porthos
 2. Dedalus en Bloom
 3. George en Lennie
 4. Vladimir en Estragon
 5. Geen antwoord

VRAAG 6

Een Japanse term voor ‘boeken kopen om ze vervolgens in een boekenkast te zetten zonder ze te lezen‘. Book hoarding zeg maar. Iemand last van?

 1. Chadō
 2. Ikigai
 3. Sudoku
 4. Tsundoku
 5. Geen antwoord

VRAAG 7

Een ander woord voor ‘kofferwoorden’, een term geïntroduceerd door Lewis Carroll om nieuw samengestelde woorden in zijn boek ‘Through the Looking Glass’ te omschrijven.Twee of meer woorden worden naar de vorm samengevoegd, waarbij het nieuwe woord de betekenis van de oorspronkelijke woorden omvat. Het nieuwe woord is vaak efficiënter om te gebruiken.

Voorbeelden: boot+hotel ->botel, wiki+encyclopedia -> wikipedia

En verder: Mockumentary, Infotainment, Brexit,…

 1. Humpty Dumpty
 2. Spoonerisme
 3. Porte-manteau
 4. Jabberwocky
 5. Geen antwoord

VRAAG 8

De laatste jaren hebben we heel wat prentenboeken onder ogen gekregen. Prachtige boekjes zoals Karel en Kaatjevan Liesbeth Slegers, of Ssst… Poes slaapt van Marijke Rondelez. Het meest verslonden werd echter Rupsje NooitgenoegWie is de auteur van dit geweldige boek, waarin collages gebruikt worden als illustraties?

 1. Sam McBratney
 2. Eric Carle
 3. Werner Holzwarth
 4. Max Velthuijs
 5. Geen antwoord

VRAAG 9

Deze Amerikaanse auteur startte als lid van het schrijversteam achter Saturday Night Live. Bekende werken: The Zombie Survival Guide en World War Z. Ook vermeldenswaardig: hij is de zoon van een bekend acteurskoppel.Wie zoeken we?

 1. Max Brooks
 2. Max Johnson
 3. Max Russell
 4. Max Beatty
 5. Geen antwoord

VRAAG 10

Over welk beroemd schrijverskoppel gaat Connie Palmen’s bekroonde boek Jij zegt het (2015)? Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de echtgenoot. De echtgenote is een dichteres, maar je kan haar ook kennen van haar roman The Bell Jar (De glazen stolp) waarin ze haar worsteling met depressies uit de doeken doet.

 1. Ernest Hemingway en Martha Gellhorn
 2. Percy en Mary Shelley
 3. Ted Hughes en Sylvia Plath
 4. Paul Auster en Lydia Davis
 5. Geen antwoord

ANTWOORDEN

Disclaimer: NIET lezen als je de quiz nog wilt naspelen op Quizarchief!

VRAAG 1: Liane Moriarty (41% wist dit op Quizarchief.be): een schrijfster die al weken in de Top 10 staat bij Standaard Boekhandel

VRAAG 2: Anthony Burgess (66% wist dit): eentje uit de oude doos, misschien heb je er vroeger (op school) wel over gehoord?

VRAAG 3: Alicja Gescinska (56% wist dit): tja, wat kan ik zeggen, we zijn Canvas-kijkers 🙂 Deze schrijfster heeft ook nog een academische carrière aan de universiteit achter de rug. Een zeer veelzijdige vrouw.

VRAAG 4: Peter Verhelst (69% wist dit): als poëziefan kon ik dit niet laten passeren… Gelukkig hebben veel quizzers de poëzieweek gevolgd!

VRAAG 5: Vladimir en Estragon (maar 55% wist dit, op een quizforum!)

VRAAG 6: Tsundoku (21 wist dit): dit was duidelijk de moeilijkste vraag. Chadō betekent de weg van de thee, ikigai gaat over je reden van bestaan.

VRAAG 7: Porte-manteau (38% wist dit):  gewoon een leuk wistjedatje

VRAAG 8: Eric Carle (30% wist dit): we dachten eigenlijk dat dit een gemakkelijke vraag was, maar dat bleek helemaal niet het geval te zijn! De andere antwoordmogelijkheden waren ook auteurs van schitterende prentenboeken: Raad eens hoeveel ik van je hou (Sam McBratney), Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft (Werner Holzwarth) en Kikker (Max Velthuijs).

VRAAG 9: Max Brooks (24% wist dit): The zombie survival guide: complete protection from the living dead is DE handleiding bij uitstek in geval van een zombie-apocalyps. Altijd handig om in huis te hebben 🙂

VRAAG 10: Het boek gaat over het betreurde koppel Ted Hughes en Sylvia Plath, beide erg goede dichters/schrijvers, zeker eens het lezen waard (43% wist dit)

STATISTIEKEN (voor de geeks onder ons)

Aantal deelnemers (op 13/2/2018): 333

Aantal klachten over onze quiz: 0 🙂 🙂 🙂

Percentage dat geslaagd was: 62% haalde minstens 15/30; dit percentage kan dus nog iets beter (werkpunt voor volgende keer!)

Verdeling van de behaalde scores: net iets te veel quizzers halen 12/30, maar 17/30 is een prima gemiddelde.

grafiek_SPSS_Quiz5218

Conclusie: Missie geslaagd en weer iets bijgeleerd!

____

De smaak te pakken? Kijk eens op http://www.quizarchief.be

Geen nood als je niet veel wist van de literatuurquiz: het duurt even voordat je bent ingespeeld. Je kan toch ook niet van de eerste keer trompet spelen?

Een gedachte over “Literatuurquiz

 1. Pingback: Hobby #1: Quizzen | Low Impact Vacation Entertainment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s