Kunst in de kloosterbibliotheek

Vorige zondag hadden we een gevarieerd programma uitgestippeld in Gulpen-Wittem…

Na een zalig stukje Mergellandroute bereiken we onze eerste bestemming van de dag: het klooster van Wittem. Momenteel zijn het Kunstdagen in Wittem, met o.a. een expositie in de kloosterbibliotheek en -tuin. We zijn dus onderweg met een missie. Toegegeven, we willen eigenlijk gewoon de bibliotheek zien- glanzende houten schappen met massa’s boeken…

We gaan op onderzoek uit (…) en komen een uitgebreide kloosterboekwinkel tegen. Deze bijzondere winkel (en webshop) is gespecialiseerd in boeken over theologie, de bijbel, spirituele onderwerpen,… Er liggen echter ook recente boeken van succesauteurs zoals Griet Op de Beeck en Toon Tellegen, naast kalenders en agenda’s, dichtbundels, wandelboeken, cd’s en wereldwinkelproducten. Dit winkeltje is alvast een ontdekking.

We speuren verder naar de bibliotheek. We worden tot twee maal toe vriendelijk op het juiste spoor gezet. De kloosterbibliotheek is te bereiken via een wandelpaadje langs het hotel.  “Bent u hier voor de expositie?”  “Nee, voor de bibliotheek.” Oeps. De medewerker van de expositie kijkt ons fronsend aan. “Ja, die is ook de moeite…”

En of het de  moeite is. De boekenverzameling komt goed tot zijn recht in het bruine interieur, en nog meer doordat ze omringd wordt door schilderijen en potloodtekeningen van Jos Van Wunnik, Marijke Beelen, Doris Becke,… De tekeningen van fictieve diersoorten door Hank Beelenkamp zijn erg goed gevonden. Kijk eens op http://kunstdagenwittem.nl/expositie/ voor meer informatie.

De expositie gaat verder met beelden in de kloostertuin. De tuin heeft verschillende hoekjes die rust uitstralen, zoals een prachtige boom, of een open plek waar erediensten doorgaan. In de schuur kan je zelf een beeldje boetseren voor het ‘Coming World Remember Me’-project van Koen Van Mechelen, ter herdenking van de slachtoffers van W.O. I in Ieper.

En dat was nog maar deel 1 van onze uitstap. Het tweede deel was een herfstwandeling rond Eys (5 km), met tussenstops bij delicatessenzaak Eyserhalte en  Herberg Bie de tantes. Hierover meer in een volgende blogpost…

__

Voor de snelle beslissers: De Kunstdagen in Wittem lopen nog t.e.m. 1 oktober 2017! Het thema voor dit 30-jarig jubileum is ‘Herdenken en Herinneren’. De kloosterbibliotheek is enkel te bezichtigen bij evenementen/speciale gelegenheden. Tip: Op 11 en 12 november 2017 is er een tweedehandsboekenbeurs in de bibliotheek.

3 gedachtes over “Kunst in de kloosterbibliotheek

  1. Pingback: Lenteplanning | Low Impact Vacation Entertainment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s